Řecké ouzo

Anýzem-ochucený aperitiv, který je široce konzumován v Řecku a na Kypru již po mnoho let, by měl mít různé léčebné vlastnosti a zdravotní přínosy pro své zákazníky, pokud jej pijete v rozumných dávkách. Řecká lidová medicína Ouzo se šíří z jedné generace na druhou a v některých případech se ouzo používá úspěšně místo klasické medicíny, i když skutečný vědecký důkaz dosud neexistuje. Pro většinu lidí mimo Řecko, je ouzo lahodný aperitiv, vhodný ke každému jídlu.

ouzogianOuzo je označení jako výlučně řecký produkt a je obzvláště populární během léta, kdy se podává s mezedes (malé porce jídla), jako jsou chobotnice, saláty, sardinky, kalamáry, smažené cukety a škeble a se spoustou ledu. Přesto, ouzo přijde vhod nejen v kuchyni, nebo při posezení s přáteli a rodinou, ale také v případě potřeby slouží i pro lékařské účely.

Původ názvu ouzo“, je sporný. Jako populární původ je z italského  USO Massalia pro použití v Marseille vyraženo na vybraných zámotcích bource morušového vyváženého z Tyrnavos v 19. století. Podle anekdoty, toto označení ručí za vynikající kvalitu“, což bylo také záměrem při destilaci ouza. Další hypotéza je, že slovo ouzo“ pochází z tureckého slova üzüm hroznů“.

Ouzo má své kořeny v Tsipouro, který dle pověsti, byl domovem skupiny mnichů ve 14. století, kteří žili v klášteře na hoře Athos a kteří jej poprvé začali vyrábět jako svůj produkt. Moderní destilace ouza z velké části vzrostla na počátku 19. století, po vyhlášení nezávislosti Řeka, se výroba soustředila na ostrově Lesbos, která tvrdí, že původce nápoje a zůstává významným producentem. Když absint upadl na počátku 20. století do nemilosti, ouzo byl jeden z výrobků, jejichž vzrůstající popularita vyplnila mezeru; to bylo kdysi nazýváno náhradou za absint bez pelyňku„. V roce 1932, producenti ouzo vyvinuli metodu destilace pomocí měděných destilačních přístrojů, což je nyní standardní metoda výroby.

Domácí výrobci ouza se snaží o co nejlepší kombinaci alkoholu, jehož obsah není moc vysoký a různých vlastností ouza podle použitých bylin, které mu dávají chuť a vůni. Používá se skořice, anýz, rozmarýn, koriandr, chmel a další byliny, většinou v závislosti na oblasti, kde se vyrábí.

19718Ouzo lze samozřejmě použít jako velmi dobrý antiseptický prostředek vzhledem k množství alkoholu. Ouzo může také pomoci ve formě teplého nápoje před spaním na bolest hlavy a chřipku. Většina Řeků používají ouzo již v mladém věku, když trpěli hroznými bolesti zubů: tak babička namočila hadřík do ouza a a následně jej používala na bolavé zuby pro zmírnění bolesti. Podle dalších, můžete ouzem třít své ztuhlé svaly nebo klouby nebo míchat ouzo s medem. Pokud máte oteklé nebo bolavé nohy po náročném dni, použijte na osvěžení vlažné ouzo. I v případě astmatu, Řekové namočili vlněnou tkaninu v ouzu s červenou paprikou a umístili ji na hrudi pacienta.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *